Behandling mot flått

Forebygging/Behandling mot flått

Flått (Ixodes ricinus)

Flåttsesongen
Når frosten går og temperaturen begynner å stige, blir flåtten aktiv. Flottsesongen kan dermed starte allerede så tidlig som i februar/mars måned, og den kan vare helt til oktober/november måned. For å sikre seg mot flåttbitt er det derfor viktig å komme i gang med forebyggende tiltak så tidlig dom mulig for å redusere smitterisikoen.

Litt om flåtten
Flåtten er en midd som lever av å suge blod fra sine vertsdyr. Den har et kraftig kjeveparti som den biter seg hardt fast med, det er ikke uvanlig at kjeven blir sittende igjen etter fjerning. Det hender også man kan se en lokal reaksjon etter fjerning selv om man har fått med seg alt. Dette behøver ikke å bety det er overført smitte. Det er dog viktig å fjerne flåtten så raskt som mulig for å minske smitterisikoen. Det finnes åtte forskjellige typer flått i Norge, den mest vanlige vi har er skogflåtten (Ixodes ricinus). De trives i fuktige skyggefulle miljøer som i skogen og gresset i hagen.

Sykdommer
Sykdommer som flåtten kan overføre er Borreliose, symptomer som hevelse i ledd, halthet og stølhet, tretthet. I enkelte tilfeller kan det også gi ujevn hjerterytme og lammelser. Opptil 20% av flåtten bærer borreliabakterien i Norden. Sykdomsutviklingen er 1-4 uker.
En annen variant er Anaplasmose (ehrlichiose) som forårsakes av en bakterie som formerer seg raskt i de hvite blodcellene. Symptomene er noe uspesifikke, matlysten ofte nedsatt, feber, tretthet, (halthet og leddsmerter, magedreining og svimmelhet er også beskrevet). Ønsker du å lese mer om flåtten og de overførbare sykdommene så klikk inn her:
helsenorge.no/helse-og-miljo/insekter-og-skadedyr/flatt

Flåttmidler en kan velge mellom er:
For hund:
Spot on: Påføres på huden ved å lage en midtskill i pelsen mellom skulderbladene, og dryppe innholdet i pipetten ned på huden i midtskillen. Behandingsintervall er ca en gang i måneden i hele flåttsesongen.
Tabletter: Disse har forskjellig varighet med behandlingsintervall på en behandling pr mnd, eller en behandling hver tredje måned.
Halsbånd: Disse varer ca 6-8 måneder, avhengi av virkestoff.
Vaksinering: Det finnes også vaksine mot sykdommen borelia, men det er viktig å vite at denne vaksinen hjelper kun mot overføring av sykdommen borelia, og ikke de andre flåttbårende sykdommene. Det vil heller ikke forhindre flåtten i å feste seg på hunden.

For katt:
Spot on: Påføres på huden ved å lage en midtskill i pelsen mellom skulderbladene, og dryppe innholdet i pipetten ned på huden i midtskillen. Behandlingsintervall er ca en gang i måneden i hele flåttsesongen.
Halsbånd: Varigheten av halsbåndet er ca 8 måneder.

 

Det er viktig at legemidler mot flått blir gitt korrekt, vi er selvfølgelig behjelpelig med veiledning og behandling av ditt dyr.

Alle forebyggende flåttmidler til hund og katt er reseptbelagte i Norge.

Uansett om hunden eller katten er behandlet så er det viktig å gå over pelsen for se etter og fjerne flått man finner.